Berlijn

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Cecilienhof

Schlot Cecilienhof (Duits: Schloss Cecilienhof) is een landhuis, men zou dit huis met 176 vertrekken een paleis kunnen noemen, in de Duitse stad Potsdam. In 1945 vond hier de Conferentie van Potsdam plaats, waar de geallieerden onderhandelden over de verdeling van het verslagen Derde Rijk. Het akkoord van Potsdam werd uiteindelijk ondertekend door Truman (de opvolger van Roosevelt), Attlee (de opvolger van Churchill) en Stalin. De grenzen van Duitsland werden opnieuw vastgelegd, in Berlijn werd een Geallieerde Controleraad opgericht. Bij de conferentie van Jalta was Duitsland (en Berlijn) al verdeeld in vier bezettingszones.

Het landhuis in Engelse stijl werd tussen 1914 en 1917 naar tekeningen van de architect Paul Schultze-Naumburg gebouwd voor de laatste Duitse kroonprins Wilhelm van Pruisen en zijn echtgenote Cecilie.

Het gebouw behoorde voor de Tweede Wereldoorlog tot privébezit van de Hohenzollerns. De afgezette vorstenfamilie heeft het bezit na de val van de monarchie teruggekregen. Bij de opmars van de Russen in 1945 is prinses Cecilie gevlucht naar het westen.

De inrichting werd in mei 1945 in een gebouw in de omgeving in veiligheid gebracht. Daar ging de complete inventaris in juni bij een brand verloren.

De communistische regering van Oost-Duitsland heeft het gebouw onteigend. Het deel waar de conferentie gehouden werd, is opengesteld voor het publiek en in de bediendenvleugels is een luxe-hotel ingericht.

Na de val van de muur heeft de familie Hohenzollern het gebouw weer opgeëist, maar deze claim is door de rechtbank afgewezen. Cecilienhof is het gehele jaar geopend voor bezichtiging, maar is 's maandags gesloten.

De gehele dag zijn de vertrekken waar de conferentie is gehouden vrij te bezoeken (via een audiogids, behalve in de winter). De privévertrekken van kroonprins Wilhelm en kroonprinses Cecilie zijn met een rondleiding te bezoeken waarvan de laatste om 16:00 uur vertrekt.

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu