Gedächtniskirche - Berlijn 2013

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Gedächtniskirche

Bezienswaardigheden > Berlijn > Kurfürstendamm

De Gedächtniskirche
De Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche (ook bekend onder de afgekorte naam Gedächtniskirche) is een kerk in Berlijn die in de Tweede Wereldoorlog door een bombardement zwaar beschadigd werd. Het kerkgebouw staat op de Breitscheidplatz in het stadsdeel Charlottenburg.

Geschiedenis
Neoromaanse kerk.
De oorspronkelijke kerk werd in 1891-1895 gebouwd naar een ontwerp van architect Franz Schwechten, in opdracht van keizer Wilhelm II ter herinnering aan diens grootvader keizer Wilhelm I. De kerk werd gebouwd in een neoromaanse stijl die sterk gebaseerd was op romaanse kerken in het Rijnland.
In de nacht van 23 november 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog, raakte de kerk zwaar beschadigd bij een geallieerde luchtaanval op Berlijn.

Nieuwbouw na de Tweede Wereldoorlog.
In maart 1957 kreeg de architect Egon Eiermann opdracht tot nieuwbouw. Volgens zijn plannen zou de ruïne geheel worden afgebroken, Als compromis werd later besloten de ruïne, na herstel in een zodanige staat dat deze niet zou instorten, als monument te behouden, en een achthoekige nieuwe kerkzaal alsmede een achthoekige nieuwe klokkentoren te bouwen. De kerk werd in 1961 ingewijd. De kerkzaal heeft in de acht muren circa 20.000 ramen van gebrandschilderd glas.
Het oude deel van de kerk raakte echter steeds meer in verval. In 2010 is met een ingrijpende restauratie van dit deel begonnen, die volgens plan drie jaar zal gaan duren. De restauratie wordt betaald door een aantal Berlijner investeerders.

Trivia.
De kerk is één van de bekendste bezienswaardigheden van Berlijn. Door de Berlijners zelf wordt de combinatie van ruïne en nieuwbouw soms oneerbiedig "poederdoos en lippenstift" genoemd. De toren van het oude deel staat ook wel bekend als "de holle kies" (der hohle Zahn).

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu