Unter den Linden - Berlijn 2013

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Unter den Linden

Bezienswaardigheden > Berlijn > Unter den Linden

Unter den Linden
Unter den Linden (Nederlands: Onder de Linden) is één van de bekendste lanen in de Duitse stad Berlijn. Deze laan was de praalweg van Pruisische koningen en de Duitse keizers en de flaneerlaan van de bourgeoisie. Later is het de laan van de commerciële industriële revolutie en tevens de laan van het triomferende socialisme van de toenmalige DDR geworden. Als men langs deze laan loopt van de Brandenburger Tor tot aan de Alexanderplatz over de Schloßbrücke vanaf welke zij de Karl-Liebknecht-Straße heet, krijgt men binnen een afstand van 2 kilometer veel belangrijke bezienswaardigheden van Berlijn te zien.
Loopt men onder de Brandenburger Tor (waar vroeger de Berlijnse Muur was) door, dan komt men op de Straße des 17. Juni, Bismarckstraße, Kaiserdamm en Heerstraße. Het geheel is 11,5 km lang.

De weg leidde ooit naar de koninklijke jachtvelden, waarop later de Tiergarten werd aangelegd. In de 17de eeuw werd de straat beplant met lindebomen, waaraan de straat zijn naam dankt. Deze bomen werden rond 1658 verwijderd, maar in 1820 werden ze in vier rijen opnieuw geplant. In de 18de eeuw werd Under den Linden de hoofdstraat van de zich in westelijke richting uitbreidende stad. Er verrezen steeds meer prestigieuze bouwwerken, die na de Tweede Wereldoorlog opnieuw werden opgebouwd.
Sinds de hereniging van Duitsland in 1990 zijn er aan Unter den Linden verschillende cafés en restaurants en een groot aantal fraaie winkels geopend. Ook worden er veel evenementen in de openlucht georganiseerd. Rond de boekenstalletjes bij de Humboldt Universität en de Staatsbibliotheek wemelt het vaak van de toeristen en studenten.
Enkele gebouwen aan Unter den Linden zijn:

*Russische ambassade
*Ruiterstandbeeld van Frederik de Grote
*Altes Palais, het paleis van Wilhelm I (Door het raam van het paleis groette hij elke dag zijn onderdanen.)
*Alte Bibliothek
*Humboldt Universiteit
*Berliner Staatsoper
*Staatsbibliothek zu Berlin
*Neue Wache
*Hotel Adlon

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu