Frankrijk 2012

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Vaison la Romaine
Alle bouw en graafwerkzaamheden in Vaison la Romaine hebben belangrijke ontdekking aan het licht gebracht.
Verschillende archelogen hebben het stadje bezocht, maar de methodieke opgravingen van de abt Sautel in 1907 mogen we wel de belangrijkste noemen. Gesponsord door Maurice Burrus, kon Sautel Vaison la Romaine opgraven zoals wij het nu kennen.
Veel ontdekkingen zijn er gedaan, de wijken Puymin en La Villasse zijn helemaal doorzocht, en in laatst genoemde wijk wordt nog steeds opgravingen gedaan. Het gebied Vaison la Romaine is met zijn 15 hectare het grootste archeologische oppervlakte van Frankrijk.

Historie
Er zijn resten gevonden van neolithische volkeren die 2000 jaar voor Christus in de "winkelwijk" woonden.
Het betreft hier o.a. wapens, geslepen vuurstenen, gereedschap,potten en kruiken.
De Kelten die in de IV eeuw voor Christus een oppidum (versterkte stad) bouwden op de rotsen voerden brons in. Na de verovering van de romeinen op de Keltische stam de Vocontii werd de naam van het stadje verandert in "Vasio vocontiorum" of "Vaison van de Vocontii".

In 124 en 123 voor Christus wonnen de romeinen twee veldslagen in Gallië waarin de Liguriërs. de Vocontii en de Salluviërs werden verslagen. De Vocontii werkten mee aan het herstel van de vrede waardoor Julius Ceasar de stad de titel "de federale stad", bondgenoot van het romeinse volk gaf, wat verschillende voordelen meebracht.
Door invloeden van de romeinen ging de stad explosief groeien. Vruchtbaar land werd op de rechter oever van de Ouvèze gemaakt en boerderijen werden gebouwd naar greco-romeinse bouwkunsten (4 gebouwen rondom een tuin).

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu