Anduze - Frankrijk 2013

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Anduze

Frankrijk
 

Anduze

Anduze is een gemeente in het Franse departement Gard (regio Languedoc-Roussillon) en telt 3243 inwoners (2004). De oppervlakte bedraagt 14,6 km², de bevolkingsdichtheid is 222,1 inwoners per km². Het ligt 13 km van Alès. Het dorp heeft een grote protestantse kerk (temple).
De heerlijkheid van Anduze, die werd opgericht in de vroege tiende eeuw, was een van de oudste en meest welvarende in de Languedoc. Het was gelieerd aan de graven van Toulouse tot het in 1266 onderdeel werd van de Franse kroon. Met behulp van het kapitaal van de viguerie, ontwikkelde Anduze zich tot de bakermat van de Franse zijdeteelt die bloeide in de late dertiende eeuw. De stad was toen het regionale centrum van de handel in zijde en wol.
In de zestiende en zeventiende eeuw was Anduze een belangrijk centrum van het protestantisme in de Cevennen. De versterkte stad, die 6000 inwoners telde in 1570, werd het hoofdkwartier van de protestantse troepen van het zuiden. In de negentiende eeuw was er een nieuwe periode van economische ontwikkeling door de industriële revolutie (spinnen van zijde, breigoed, hoofddeksels) alvorens Anduze, zoals vele plaatsen in de Cevennen, werd getroffen door de recessie.


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu