Nîmes - Frankrijk 2013

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nîmes

Frankrijk
 

Nîmes

Nîmes is een stad in de regio Languedoc-Roussillon (Frankrijk) en de prefectuur van het departement Gard. De stad heeft 143.468 inwoners (2006). Al in de Romeinse tijd was Nîmes een belangrijke stad, vele ruïnes en andere overblijfselen herinneren daar nog aan.

Geschiedenis:

Onder andere uit de menhir van Courbessac blijkt dat er lang voor onze jaartelling menselijke aanwezigheid en activiteit was in de omgeving van de stad. Toch begint de geschiedschrijving van Nîmes meestal met het ontstaan van Colonia Nemausensis, ten tijde van de Romeinen. Onder keizer Augustus werd het een belangrijk centrum. De naam "denim", een stof voor jeansbroeken, is oorspronkelijk afkomstig van Nîmes, namelijk: "de Nîmes".


Bezienswaardigheden:

Het Maison Carrée, dat wordt beschouwd als de best bewaarde Romeinse tempel, was gewijd aan de "Prinsen van de Jeugd" (de kleinzonen van de keizer).
De Arena van Nîmes, werd gebouwd tussen 50-100 na Chr. en is geïnspireerd op het Colosseum in Rome. Het wordt beschouwd als - ook hier weer - het best bewaarde Romeinse amfitheater. Het is 113 bij 101 m. groot. De vloer is 70 bij 38 m. Langs buiten zijn 2 niveaus van 60 bogen elk te onderscheiden. Binnen bood deze arena plaats aan 24.000 toeschouwers verdeeld over 34 tribunes, die konden plaats nemen in 4 zones die samenhingen met het sociaal statuut van de kijkers. In de Middeleeuwen werd het verbouwd tot een versterkt dorp en had tot 1812 twee kerken, een klein kasteeltje en circa 220 huizen. Tegenwoordig worden er stierengevechten, concerten en voorstellingen in de arena gegeven.
Aan de rand van het stadscentrum, in het stadspark Jardins de la Fontaine, bevindt zich de Temple de Diane, dat uit de 2e eeuw na Chr. dateert en vermoedelijk dienst deed als cultureel gebouw. Hoewel beschadigd, wordt het beschouwd als een uniek overblijfsel van een historisch gebouw dat gewijd was aan de keizerlijke cultus.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu